Mniszek lekarski, zwany również mniszkiem pospolitym, przez wielu ogrodników i działkowców uznawany jest za chwast, jednak są i tacy, którzy doceniają jej prozdrowotne właściwości. Okazuje się, iż nie tylko płatki kwiatów mniszka lekarskiego wykazują właściwości prozdrowotne. Równie cenny są łodyga, liście i korzeń mniszka. Jak włączyć tę roślinę do diety oraz w jaki sposób mniszek lekarski wpływa na nasze zdrowie?
Mniszek lekarski – ogólna charakterystyka
Mniszek lekarski zaliczany jest do rodziny astrowatych, która występuje przeważnie w Europie Środkowej, tworząc różne podgatunki. Najczęściej mniszka pospolitego można znaleźć na domowych trawnikach, przyulicznych terenach zielonych czy łąkach. Mniszek lekarski to główny element plecionych przez dzieci wianków. Kwiaty mniszka lekarskiego cechują się tym, że są ułożone w rozetę, mają intensywnie żółte płatki, które po przekwitaniu tworzą znane każdemu dmuchawce. Mniszek pospolity rośnie do wysokości nawet 20 cm, a swoją bardziej popularną nazwę mlecza zawdzięcza białej cieczy, która znajduje się w jego łodydze, a po opuszczeniu jej, barwią ręce na żółty kolor. Łatwość rozsiewania nasion i uprawy mniszka pospolitego sprawia, iż każdy może uprawiać mlecza w swoim ogrodzie.
Łodyga, liście i korzeń mniszka – jakie mają właściwości?
Mniszek pospolity jest prawdziwym bogactwem składników mineralnych, witamin i innych składników odżywczych, takich jak inulina, garbniki, krzem, flawonoidy, potas i magnez. Mniszek pospolity powinien znaleźć się w diecie wszystkich osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Działanie mniszka lekarskiego stymuluje wydzielanie większych ilości żółci, co pomaga szczególnie w chorobach woreczka żółciowego i wątroby. Dzięki zawartym w mniszku lekarskim właściwościom zainteresować powinny się nim również osoby będące na diecie i planujące zgubić nadprogramowe kilogramy. Zarówno Korzeń mniszka lekarskiego, jak i pozostałe jego elementy wspomagają produkcję soków trawiennych, dzięki czemu, wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiegając powstawaniu zaparć i zaleganiu treści pokarmowych w jelitach i żołądku. Właściwości mniszka pospolitego oddziałują na ilość produkowanego moczu, dzięki czemu poprawia on stan zdrowia osób, które zmagają się z kamieniami nerkowymi i częstymi infekcjami dróg moczowych. Jednocześnie mniszek lekarski nie przyczynia się do usuwania wraz z moczem potrzebnych organizmowi składników odżywczych, jak np. potas – dzięki temu zapobiega niedoborom witamin i minerałów. Z tego względu mniszek lekarski jest zaliczany również w trakcie anemii. Zawartość wielu witamin, w tym także witaminy C sprawia, iż mniszek lekarski oddziałuje pozytywnie na odporność organizmu, zmuszając go do walki z chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Okłady z mniszka pospolitego wykazują działanie łagodzące oraz przyspieszają gojenie się ran, dlatego są wykorzystywane do usuwania kurzajek, łagodzenia świądu skóry oraz leczenia skaleczeń.