Alergia pokarmowa to problem, z którym każdego roku boryka się coraz to większa liczba dzieci. W jej wyniku dieta naszego maluszka powoli staje się coraz to uboższa i często zdarza się, że konieczne jest wyeliminowanie z niej ulubionych przysmaków. Jakie produkty najczęściej powodują alergie pokarmowe u dzieci?
Alergia pokarmowa oraz jej objawy
Nieprawidłowa reakcja układu immunologicznego na określony czynnik to właśnie alergia. Mówiąc o alergii pokarmowej, czynnikiem tym, czyli alergenem jest określony składnik pokarmowy. Bardzo często zdarza się, że alergia pokarmowa mylona jest z nietolerancją pokarmową. Nie są to pojęcia tożsame, albowiem nietolerancja pokarmowa nie wiąże się z system odpornościowym, tylko jest wynikiem braku pewnego enzymu trawiennego. To sprawia, że nasz organizm nie potrafi przyswoić niektórych produktów. Alergia pokarmowa, mimo iż często wymaga zrezygnowania z ulubionych produktów jest wyleczalna, co oznacza, że z biegiem lat może zaniknąć.
Warto zauważyć, że alergia pokarmowa z reguły nie objawia się podczas pierwszego kontaktu ze składnikiem. Najczęściej występuje dopiero po pewnym czasie i kilkukrotnym spożyciu danego produktu. Najczęstsze objawy to wysypka, pokrzywka, nudności, biegunka, wymioty, mrowienie języka. W przypadkach ciężkich należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ reakcja alergiczna może być bardzo silna i gwałtowna, prowadząc do wstrząsu anafilaktycznego.
Co najczęściej powoduje alergie pokarmowe u dzieci?
Alergia pokarmowa może pojawić się już w pierwszych tygodniach życia naszego niemowlaka. Dzieje się tak dlatego, że układ odpornościowy maluchów nie jest w pełni wykształcony. Co zatem najczęściej uczula nasze dzieci i na jakie produkty powinniśmy uważać?
– Mleko krowie
Zdecydowanie najczęstszy alergen wśród małych dzieci w pierwszych miesiącach ich życia. Pamiętajmy, że oprócz mleka w czystej postaci czynniki wywołujące alergie występuję także w słodyczach, lodach, margarynie czy ciastach. Na szczęście około 80% dzieci wyrasta z tej alergii po 5 roku życia.
– Jaja kurze
Jaja kurze to zaraz obok mleka najczęstszy produkt powodujący alergię. W białku znajduje się nawet kilkadziesiąt alergenów, przy czym główne to owoalbumina, owomukoid, owotransferyna i lizozym. Alergia na jaja, podobnie jak na mleko pojawia się już we wczesnych latach.
– Produkty zawierające gluten
Produkty z glutenem odnoszą się w szczególności do pszenicy, jęczmienia oraz owsa. Reakcja alergiczna na gluten dotyczy nawet do 25% wszystkich alergii pokarmowych. Niestety obecnie wiele produktów posiada tzw. gluten ukryty, który znaleźć można nie tylko w pieczywie, kaszkach czy chrupkach, ale również w parówkach, słodyczach czy serkach.
– Orzechy
Szczególnie niebezpieczne są orzeszki ziemne, będące jednocześnie bardzo silnym alergenem. Niestety, najczęściej alergia na ten produkt utrzymuje się przez całe życie.
– Ryby
Alergia na ryby z reguły nie przemija wraz z wiekiem, na szczęście dotyczy tylko 2% ludności. W diecie dziecka powinniśmy uważać na m.in.: śledzia, dorsza, tuńczyka, łososia, węgorza i karpia.
– Warzywa
Jednymi z częstszych alergenów wśród warzyw są marchewki, seler, pietruszka, papryka oraz pomidor.
– Owoce
Wśród owoców do dziecięcych alergenów zalicza się w pierwszej kolejności truskawki, maliny, poziomki oraz cytrusy.