Już w szkole podstawowej na lekcjach biologii czy przyrody dowiadujemy się ze witaminy A, D, E, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Okazuje się, że ta wiedza przydaje się w dorosłym życiu. Przyjmując witaminy, należy bowiem przestrzegać kilku zasad, by dobrze się wchłaniały.
Witamina B6 i inne
Witaminy rozpuszczalne w wodzie, czyli wszystkie witaminy z grupy B i witamina C przyjmujemy dwie godziny po posiłku. Ich nadmiar jest wydalany razem z moczem. Nie są one magazynowane w organizmie. Ten rodzaj suplementu należy przyjmować codziennie. Najlepszą porą na zażycie witamin z grupy B jest poranek, tuż przed śniadaniem. To doskonały moment na dodanie sobie energii. Na uwagę zasługuje witamina B6, która wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Witamina B6 wspomaga również odporność organizmu.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie znajdują się w pożywieniu i nie należy o tym zapominać. Warzywa i owoce należy przechowywać niezbyt długo w lodówce, gdyż tracą one swoje wartości odżywcze. Warto również warzywa gotować na parze i spożywać na surowo, gdyż tylko wtedy mają w sobie maksymalną ilość witamin.
A, D, E, K
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach najlepiej przyjmować w trakcie lub zaraz po posiłku z dodatkiem tłuszczu. Witaminy A, D, E, K są magazynowane w komórkach ciała i w razie potrzeby są uwalniane. Odpowiedni sposób suplementacji znacznie zwiększa przyswajalność i wchłanialność witamin. Z uwagi na przeciwne zasady przyjmowania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i w wodzie należy zażywać je osobno. Dobrym towarzystwem dla tych witamin jest oliwa z oliwek, avokado, orzechy, masło.
Wszystkie preparaty witaminowe nie powinny być popijane kawą ani herbatą. Najlepiej, jeśli użyjemy do tego celu czystą, niegazowaną wodę. W planowaniu suplementacji należy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Pamiętajmy, że nie tylko niedobór, ale również nadmiar witamin może doprowadzić do choroby.